U četrdesetim godinama vašem telu su potrebni u većini slučajeva isti osnovni hranljivi sastojci kao i u tridesetim. Ali, pošto se vaše telo menja sa svakom decenijom koja prolazi, mogu se javiti novi izazovi koji se rešavaju ciljanom ishranom. Verovatno ste se nekada zapitali, koji su to najbolji vitamini za muškarce u srednjim godinama?

U nastavku smo naveli neke od glavnih suplemenata za muškarce starije od 40 godina.

Ashwagandha za seksualno zdravlje i stres

Da li ste čuli za moćne prednosti adaptogena? Adaptogene biljke su posebna kategorija biljaka koje se bore protiv fizičkih i mentalnih efekata stresa. Jedna od najpopularnijih, ashwagandha, pomaže i kod seksualnog zdravlja muškaraca, što je veoma zgodno.

Ashwagandha je drevna biljka koja se koristi za zdravlje i dobrobit. Tačnije, u pitanju je jedna od najbitnijih biljaka u Ajurvedi i ima mnogo upotreba, koje su testirane tokom vremena. Istraživanja su pokazala da odrasli koji su pod stresom, a koji koriste ashwagandha suplement, pokazuju do 30% smanjenja u nivou kortizola.

Kortizol je hormon stresa koji puni vaše telo instinktom za beg ili borbu, i igra veliku ulogu u svemu, od toga na koji način vaše telo koristi ugljene hidrate, masti i proteine, do vašeg ciklusa spavanja i budnog stanja. Previše kortizola kao rezultat dugoročnog stresa može poremetiti „gotovo sve vaše procese u telu“. To uključuje i negativan uticaj na seksualno zdravlje muškaraca i na raspored spavanja.

Probajte Ashwagandha Ekstrakt koji dovodi do osećanja smirenosti i opuštenosti, istovremeno podržavajući zdrave, prirodne reakcije na dnevni stres i pojačavajući mentalnu i fizičku bistrinu.

CoQ10 za zdravlje srca i energiju

Koenzim Q10 (CoQ10) je vitalni hranljivi sastojak koji koriste naše ćelije za konverziju hrane u energiju koja je potrebna za rast i održavanje zdravlja. Istraživači navode da CoQ10 može ponuditi značajne prednosti za kardio-vaskularno zdravlje. Takođe, studije su pokazale vezu između niskog nivoa CoQ10 i povećanog rizika srčanih problema.

Prednosti CoQ10 se mogu povezati sa njegovom sposobnošću da održava zdrave nivoe lipida u krvi i da podrži zdrav krvni pritisak koji je već u normalnim okvirima. CoQ10 takođe može pomoći sa određenim nuspojavama uzimanja statina.

Iako naša tela prirodno proizvode određene količine CoQ10, naša prirodna produkcija CoQ10 počinje da opada u dvadesetim godinama i taj pad se nastavlja tokom života. Kada stignemo u četrdesete, moguće da nam je potrebno malo pomoći da bi naši nivoi bili na optimumu.

Pojačajte svoje nivoe CoQ10 uz Swanson CoQ10 za povećanje proizvodnje ćelijske energije i fizičkih performansi istovremeno obezbeđujući zdravo srce.

Selen za vitalnost

Selen je mineral u tragovima i antioksidant koji je neophodan za mnoge prirodne procese. Niski nivoi selena se povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima koji utiču na muškarce u godinama. Neki od njih uključuju probleme sa prostatom i kardio-vaskularnim i kognitivnim zdravljem.

Pošto naši nivoi selena prirodno opadaju sa godinama, uzimanje suplementa sa selenom može biti dobra ideja. Odbor za hranu i ishranu (FNB) preporučuje odraslim muškarcima da uzimaju najmanje 55 mcg selena svaki dan. Ukoliko u svakodnevnoj ishrani ne uzimate dovoljno selena, probajte Swanson Selenium, koji sadrži istu formu selena koja se može pronaći u belom luku, brokoliju i prokelju.

Antioksidant alfa lipoinska kiselina (ALA)

Alfa lipoinska kiselina (ALA) je masna kiselina koja poboljšava vitalnost a koja se naziva i „univerzalni antioksidant“. Možete je naći u nekim namirnicama kao što je crveno meso, džigerica, pivski kvasac i u manjim količinama u određenom voću i povrću, ali, zapadnjačka ishrana generalno ne sadrži dovoljne količine ALA.

ALA je korisna jer pomaže u regeneraciji ostalih antioksidanata, uključujući vitamine C i E. Podržava zdravlje srca i jetre, metabolizam, zdravlje kože, dakle svih izvora briga kako starimo. Istraživači su proučavali ALA i njen potencijalni koristan uticaj na nerve, težinu, vid i mnoge druge.

B vitamini za energiju, stres i još mnogo toga

B vitamini koji donose energiju i uništavaju stres su osnova za održavanje mnogih oblasti zdravlja. Pomažu da se hrana koju jedete pretvori u gorivo za vaš organizam, i svaki od njih podržava vaše zdravlje na različit, ali ipak vitalan način. Svi su bitni, ali vitamin B12 je naročito značajan za kognitivno zdravlje kako starite.

Takođe, B vitamini pomažu u borbi protiv stresa na dnevnom nivou. Pošto stres uništava određene B vitamine u vašem telu (i vitamin C) ,obnavljanje zaliha svaki dan je veoma dobra ideja.

Obavezno proverite etiketu na vašem multivitaminu da se uverite da uzimate pun spektar B vitamina.

Kolagen protiv starenja kože

Da li na koži primećujete prve znakove starenja? Kako starimo, naša koža gubi kolagen a to igra značajnu ulogu u vizuelnim pojavama starenja. Kolagen je kompleksan protein koji sadrži 19 različitih amino-kiselina. U pitanju je komponenta kože, kostiju, mišića i vezivnih tkiva koja daje snagu i strukturu vašem telu.

Punjenje vaše kože kolagenom nije tako jednostavno, ali suplementi kolagena vam mogu pomoći da povratite svoju svežinu. Istraživanja su pokazala da suplementacija 2,5-5 grama kolagena svaki dan u periodu od 8 nedelja unapređuje elastičnost kože. Takođe, može dovesti do proizvodnje ostalih proteina, kao što je elastin i fibrilarin, koji podržavaju strukturu vaše kože.

I kao bonus, kolagen pomaže zdravlju vaših zglobova! Istraživanja pokazuju da se suplement kolagena može akumulirati u hrskavici i stimulisati tkiva zglobova da prave kolagen.

Colagen powder je dobra opcija za suplement usled svoje fleksibilnosti u upotrebi i doziranju. Možete ga pomešati sa vodom, sokom ili napraviti smuti, a možete ga uključiti u neke od recepata.