Selenium

1.490,00 din.

Glavne prednosti:

 • Očuvanje i zdravlje prostate
 • Štiti i regeneriše srčani mišić
 • Jak antioksidans
 • Poznat je kao mineral mladosti
Pakovanje: 90 kapsula

Opis

Šta je Selenium?

Po novijim biološkim i medicinskim istraživanjima selen je mikromineral veoma važan za zdravlje ljudi. U našem podneblju ga nema dovoljno u tlu, pa je neophodno unositi ga putem dodataka ishrani. Spada u antioksidante, rastvorljiv je u vodi, a u organizmu se nalazi u testisima i semenim kanalima u blizini prostate, kao i u mišićima, naročito srčanom.

Prirodni izvori selena su: pšenične klice, mekinje, tunjevina, pivski kvasac, crni i beli luk, paradajz, prokelj, jaja, gljive, ali da bi se obezbedila potrebna količina potrbno je dnevno unositi oko 10 kilograma ovih namirnica.

Koja je uloga Seleniuma?

Selen deluje sinergično (višestruko jače) sa E vitaminom, koji i poboljšava njegovu apsorpciju, tako da ih je najbolje uzimati zajedno. Selen ima 1.000 puta jače dejstvo od E vitamina, tako da se on izražava u mikrogramima (mcg). Muškarci imaju veću potrebu za selenom jer ga izbacuju sa semenom tečnošću. Sa ostalim antioksidantima selen neutrališe štetno dejstvo tzv. slobodnih radikala i time sprečava mnoga degenerativna oboljenja kao što su: proces starenja, bolesti srca i razni tumori.

Selen je koristan za održavanje elastičnosti tkiva, ubrzava rast i pojačava imunitet, sprečava odnosno usporava starenje. Zaštitno deluje, a naročito je efikasan kada su u pitanju ćelije mišića, jetre, pankreasa i eritrocita. Povoljno deluje kod tegoba u menopauzi (promene raspoloženja, talasi toplote). Neutrališe izvesne kancerogene ćelije i pruža zaštitu od nekih vrsta raka (pluća, creva, prostate). Poznat je kao mineral mladosti.

Zajedno sa vitaminom E učestvuje u održavanju i jačanju imunog sistema i funkcijama metabolizma sprečava kardiomiopatiju. Nedostatak vitamin E povećava rizik od kancera 580 puta, a nedostatak i vitamina E i selena čak 1140 puta.

Pri razmeni materija u ćelijama se stvaraju tzv. slobodni radikali, koji oštećuju ćelijsku membranu, uništavaju DNK i uzročnici su starenja organizma i njegovog fizičkog slabljenja. Slobodni radikali izazivaju oboljenja srca i pluća, kao i kancer. Zdrav organizam, a naročito mlad, proizvodi dovoljno antioksidanta za neutralisanje razarajućeg dejstva slobodnih radikala, ali ih star, ili bolešću i fizički iscrpljen organizam, nema dovoljno. Danas sigurno preranoj psihičkoj i fizičkoj iscrpljenosti doprinose i spoljni faktori: aerozagađenja, loše vode, ubrzani ritam života, TV i računari svojim zračenjem, stresne situacije itd.

Intenzivni treninzi i sportska takmičenja mogu da dovedu do blokiranja mnogobrojnih funkcija imunog sistema, a time i do bakerijskih, virusnih i malignih oboljenja i oštećenja mišića. Nipošto nemojte koristiti steroide, jer pored mnogobrojnih negativnih efekata, blokiraju i imuni sistem, a ako ipak uzimate, obavezno koristite antioksidante.

Antioksidanti su izuzetno važni za sportiste, kod kojih se posle treninga i takmičenja u krvi, zbog pojačanog oksidativnog metabolizma, nalazi veoma visoka koncentracija slobodnih radikala. Agresivnost slobodnih radikala može da se ispolji u vidu mišićnog zamora, zapaljenja ili oboljenja mišića, a ako takvo stanje traje dugo i u vidu raznih degenerativnih oboljenja. Antioksidanti su ti koji sve to uspešno sprečavaju. Istovremeno pomaže i jetri u njenoj detoksifikacionoj funkciji.

Kombinacija selena i vitamina E je pravi blagoslov za starije ljude koji žive u gradu, kao i za sportiste, jer obezbeđuje zaštitu od slobodnih radikala, najveće opasnosti savremenog načina života.

Nedostatak selena u organizmu može prouzrokovati i sledeće tegobe:

 • sterilitet kod oba pola
 • oboljenje jetre (masna jetra)
 • kataraktu, opadanje kose i pojavu peruti
 • talase toplote u menopauzi
 • oštećenje srčanog mišića
 • slabljenje odbrambene sposobnosti organizma
 • reumatoidni artritis, distrofiju mišića

NAPOMENA: višak selena u organizmu je takođe štetan, tako da ne treba prekoračiti propisane dnevne doze. U dozama preko 900 mcg selen je toksičan.

Preporučena doza: za odrasle 50-200 mcg dnevno, najbolje sa E vitaminom. Deca treba da uzimaju selen samo u multivitaminskim preparatima za svoj uzrast. Apsorpciju selena ništa ne ometa.

Sastav

*Preporučena dnevna doza.

Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatin, dikalcijum fosfat.

Upotreba: Uzimati 1 kapsulu, 1-2 puta dnevno sa vodom.

Upozorenja: Proizvod ne treba da uzimaju deca, trudnice, dojilje i osobe preosetljive na njegove sastojke. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ukoliko trenutno uzimate bilo kakvu terapiju ili imate zdravstvenu negu. Ne sme se prekoračiti preporučena doza. Proizvod nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi (15-25 oC), van domašaja dece.

Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperature (15-25 C) van omašaja dece.

Proizvođač: Swanson Health International, 4075 40th Avenue SW, Fargo, ND 58104 SAD

Proizvedeno u SAD. Uvezeno iz SAD.