Vitamin D-3

2.950,00 din.

Glavne prednosti 

  • Neophodan za zdrave i jake kosti
  • Antioksidans koji ubija kancerogene ćelije
  • Jača imuni sistem
Pakovanje: 250 kapsula
Šifra proizvoda: 5177 Kategorije: , Oznaka:

Opis

Šta je High-Potency Dry Vitamin D?

Vitamin D nazvan još i „sunčani vitamin“ je rastvorljiv u mastima. Meri se u internacionalnim jedinicama (IU) ili mikrogramima, pri čemu je 40IU=1mcg. Vitamin D-3 je hormon vitamina D, koji se najčešće koristi u vitaminskim preparatima. Dobija se posredstvom hrane ili sunčeve svetlosti. Ultraljubičasti zraci deluju na ulja koja se nalaze u koži, proizvodeći vitamin D. Kad koža potamni proizvodnja prestaje. Kod oralnog uzimanja apsorbuje se sa mastima kroz zidove creva.
Najviše ga ima u ribljem ulju, sardinama, haringama, lososu, tunjevini, mleku i mlečnim proizvodima. Najbolje deluje zajedno sa vitaminima A i C, holinom, kalcijumom i fosforom.

Koja je uloga High-Potency Dry Vitamina D?

Učestvuje u pravilnom iskorišćavanju kalcijuma i fosfora, neophodan je za zdrave i jake kosti i zube, pomažu u lečenju konjuktivitisa i asimilovanju vitamina A. Jača imuni sistem i može da zaštiti od nekih vrsta karcinoma (debelog creva, prostate, dojke).
Osobe koje žive u područjima sa visokim stepenom zagađenja, čiji način života sprečava sunčeve zrake da dopru do kože, koje boluju od hiperkacemije i koje uzimaju lekove protiv grčeva treba da povećaju unošenje vitamina D. Sposobnost organizma da proizvodi vitamin D opada sa godinama, pa i starije osobe treba da ga uzimaju kao dodatak ishrani. Najnovija istraživanja su pokazala da skoro 60% ljudi nema dovoljno vitamina D u organizmu.

Nedostatak vitamina D izaziva rahitis, jako truljenje zuba, osteomalaciju (razmekšavanje kostiju), osteoporozu, proliv, nesanicu, nervozu, grčenje mišića.
Smog i mineralno ulje smanjuju proizvodnju vitamina D. Neki lekari preporučuju kombinovanje vitamina D sa vitaminom A ili sa Omega-3 ribljim uljem.

Doze preko 1.000 IU vitamina D mogu biti toksične (ako se uzima neprekidno duže od 6 meseci), dok vitamin D-3 može biti toksičan tek preko 20.000 IU i to ako se uzima duži period. Znakovi toksičnosti su intenzivna žeđ, stalni nagon za mokrenjem, pečenje u očima, svrab kože, povraćanje, mučnina, gubitak apetita, glavobolja, zatvor ili proliv, umor, poremećaj srčanog ritma, nenormalne količine kalcijuma nataložena na zidovima krvnih sudova, jetri, plućima, bubrezima i želucu. Može da smanji krvni pritisak. Kalcijum može da dostigne prekomerne (čak i toksične) nivoe ako se vitamin D koristi zajedno sa tiazidnim diureticima (Hlorotiazid, Hidrohlorotiazid i Indapamid).

DOZIRANJE: 200 – 1000 IU odnosno 5 -25 mcg dnevno.