Vitamin C

1.790,00 din.

Glavne prednosti 

 • Jača imuni sistem
 • Stvara kolagen
 • Jak antioksidans
Pakovanje: 90 kapsula

Opis

Šta je Vitamin C?

Vitamin C ili askorbinska kiselina je najčešće korišćen vitaminski dodatak. To je hidrosolubilan vitamin – lako se rastvara u vodi.

Iako većina životinja sintetiše sopstveni vitamin C, čovek mora da ga unosi hranom i dodacima ishrani. U prirodi ga najviše ima u zelenom lišću i šipku (120 puta više nego u pomorandžama), pa tek onda u agrumima i ostalom voću i povrću.

Brzo se izlučuje putem mokraće i veoma je osetljiv na spoljne uticaje, pa je najbolje unositi ga dodacima sa produženim oslobađanjem (timed release), jer tako obezbeđujemo stalno prisustvo C vitamina u organizmu. Bioflavonoidi (vitamin P), kojih nema u čistoj askorbinskoj kiselini, omogućavaju lakšu i bolju apsorpciju Vitamina C.

Koja je uloga Vitamina C?

Najpoznatije dejstvo C vitamina je u stvaranju kolagena, neophodnog za razvoj i obnavljanje tkiva, desni, zuba, kostiju i krvnih sudova. Veliki nedostatak dovodi do skorbuta, tj. krvarenja iz desni i kapilara, pojave modrica, promena na mišićima. Vitamin C spada u antioksidante, pa tako služi za detoksifikaciju organizma i neutralisanje tzv. slobodnih radikala.

Navešćemo još samo neka od mnogobrojnih blagotvornih dejstava vitamina C, kao dodatka ishrani:

 • jača imuni sistem, sprečava prehlade, grip i podstiče produkciju interferona
 • u velikim dozama služi za prevenciju i lečenje tumora
 • zajedno sa cinkom i borom povećava lučenje GH (hormona rasta), kao i testosterona odnosno estrogena (zavisno od pola)
 • sprečava razlaganje kostiju i reumatoidni artritis
 • pomaže u prevenciji i lečenju infekcija, alergija, astme i upale srednjeg uva
 • sprečava bolesti srca, održava krvne sudove elastičnim, snižava nivo holesterola u krvi i sprečava nastanak ateroskleroze
 • zajedno sa cinkom i velikom količinom vode skraćuje period prehlade
 • povećava mišićnu snagu i smanjuje bolove u mišićima nakon napora
 • pomaže u terapiji dijabetesa i katarakte
 • pomaže u terapiji hemoroida, gastritisa i čira na želucu (uz cink)
 • štiti organizam od štetnog dejstva stresa
 • štiti centralni nervni sistem
 • kod sportskih napora efikasno otklanja zamor

 

Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina P, A, B kompleksa, D, F (nezasićene masne kiseline), tetraciklina, štiti i regeneriše E vitamin i štiti organizam od taninske kiseline (čaj). Njegovu apsorpciju pomažu najviše bioflavonoidi (do dva puta), pa onda svi ostali vitamini i svi minerali, a odmažu stres, visoka temperatura, duvan (jedna cigareta uništi do 100 mg), alkohol i antibiotici. Pored ovoga, vitamin C je deo mnogih drugih terapija i kura mršavljenja, odvikavanja od droga, od alkohola (sa B kompleksom), od pušenja, pri čemu se koriste velike doze (preko 10 g dnevno).

Posebno se preporučuje sportistima, ženama koje koriste tablete za kontracepciju, starijim osobama i osobama koje koriste citostatike, kortikosteroide i antibiotike.

Preporučena doza: za odrasle 500 do 4.000 mg dnevno (1 mg = 20 IU). Dobra dnevna doza je ona koja stalno obezbeđuje maksimalnu zasićenost tkiva, jer je tako kod organizama koji sami stvaraju vitamin C. Zbog toga je najbolje uzimati ga ili više puta dnevno, ili u obliku tableta sa kontinuiranom resorpcijom. Vitamin C nije toksičan ni u enormnim dozama, ali su tada moguće sledeće neželjene reakcije: muka, proliv, glavobolja, nesanica, želudačni problemi. Nikako ne treba naglo prekinuti uzimanje C vitamina, već postepeno smanjivati doze, zbog rebound effect-a. Najbolje je uzimati C vitamin sa bioflavonoidima: hesperidinom i rutinom, sa kojima čini tzv. C kompleks.

NAPOMENA: aspirin može da utrostruči izlučivanje vitamina C pa je bolje mesto aspirina koristiti njegovu prirodnu alternativu – ekstrakt iz kore bele vrbe (white willow). Velike količine vitamina C mogu da dovedu do gubitka stolice, proliva, gasova i nadimanja, u tom slučaju smanjiti dozu. Neprekidne i dugotrajne visoke doze mogu da ometu apsorpciju bakra i selena i da dovedu po pojave kamena u bubregu kod osoba koje su tome podložne.

Sastav

*Preporučen dnevni unos

 Ostali sastojci: želatin, sredstvo protiv zgrudnjavanja: magnezijum-stearat.

Upotreba: 1 kapsula dnevno sa čašom vode.

Upozorenja: Proizvod ne treba da uzimaju deca, trudnice, dojilje i osobe preosetljive na njegove sastojke. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ukoliko trenutno uzimate bilo kakvu terapiju ili imate zdravstvenu negu. Ne sme se prekoračiti preporučena doza. Proizvod nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi (15-25 °C), van domašaja dece.

Serija i rok upotrebe: utisnuti na ambalaži.

Proizvođač: Swanson Health International, 4075 40th Avenue SW, Fargo, ND 58104 SAD

Proizvedeno u SAD. Uvezeno iz SAD.