Akcija!

Vitamin B-12

990,00 din.

Glavne prednosti:

 • Poboljšava rad nervnog sistema
 • Neophodan je vegetarijancima
 • Neophodan osobama koje često konzumiraju alkohol
 • Sprečava anemiju time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca
Pakovanje: 100 kapsula

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 5173 Kategorije: ,

Opis

Šta je vitamin B-12?

Vitamin B-12 ili kobalamin (cijankobalamin) je hidrosolubilan vitamin (rastvara se u vodi) i delotvoran je u vrlo malim, mikrogramskim dozama. Nalazi se u hrani životinjskog porekla, ali se u velikoj meri uništava prilikom pripreme hrane. Prirodni izvori su: školjke, riba, jetra, jaja mleko, sirevi. U manjim količinama stvara ga i crevna flora.

Koja je uloga Vitamina B-12?

 Učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i u sintezi proteina (potpomaže ugradnju aminokiselina u mišiće). U kombinaciji sa B-6 vitaminom daje optimalne rezultate. Veoma je preporučljiv ženama sa menstrualnim i predmenstrualnin tegobama kao i osobama koje često konzumiraju alkohol. Neophodan je vegetarijancima s obzirom da se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zajedno sa folnom kiselinom kontroliše nivo homocisteina, amino kiseline koja u prekomernoj količini može da poveća rizik od srčanih oboljenja, srčanog udara, Alchajmerove bolesti i osteoporoze.

Vitamina B-12 takođe:

 • pomaže očuvanju funkcija nervnog sistema (poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu)
 • pomaže kod Kronove i Alchajmerove bolesti, demencije, autizma, astme, hepatitisa, dijabetesa, side, ateroskleroze, retinopatije i manjih povreda
 • snižava nivo holesterola u krvi i rizik od bolesti srca
 • pomaže topljenju masnih naslaga
 • obezbeđuje stalno obnavljanje zdrave krvi i normalan rad nervnog sistema
 • otklanja umor i depresiju i popravlja raspoloženje
 • poboljšava stanje kod multiple skleroze, šizofrenije i psihoza
 • neophodan je za normalnu ćelijsku aktivnost i reprodukciju DNA
 • sprečava anemiju time što stvara i regeneriše crvena krvna zrnca
 • pomaže normalan rast, razvoj i apetit kod dece.

Vitamin B-12 stimuliše regeneraciju jetre, ima ulogu u prevenciji steriliteta, a sa C vitaminom ima antikancerogenu funkciju, a sa folnom kiselinom učestvuje u sintezi DNK. Sastavni je deo terapije kod mnogih psihijatrijskih oboljenja. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac, pa se zato ovaj vitamin i nalazi u obliku tableta sa produženim oslobađanjem ili u obliku sublingvalnih tableta (stavljaju se pod jezik). Apsorpciju vitamina B-12 pomažu kalcijum, ostali vitamini B kompleksa i vitamini A, C i E. Apsorpciju mu smanjuju: duvan, kafa, alkohol, laksativi (sredstva za čišćenje) i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde.

Apsorpciju B-12 ometaju nervozna creva, upala creva, gastritis, nizak nivo stomačne kiseline, perniciozna anemija, razni lekovi (naročito antacidi koji se koriste za gorušice i lekovi za dijabetes), alkohol, izloženost nitratnim jedinjenjima.

Nedostatak ovoga vitamina dovodi do pojave anemije, umora, razdražljivosti, napetosti, straha, bolova u mišićima, neplodnosti, slabljenja imunog sistema, gubitka pamćenja, psihičkih problema i teških promena na nervnom sistemu. Vrlo je čest kod vegetarijanaca i kod osoba koje boluju od perniciozne anemije, imaju problema sa urinarnim traktom ili su izgubile sluh, a takođe i posle pedesete godine života. Simptomi nedostatka vitamina B-12 mogu se pojaviti i pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi.

Preporučena doza: za odrasle 500 do 1.000 mcg dnevno (poželjno sa folnom kiselinom). Veće doze se mogu uzimati samo uz konsultaciju lekara i treba paziti da se ne poremeti balans ostalih vitamina iz B kompleksa. Nema podataka o toksičnosti ni o interakciji sa lekovima.

Sastav

*Preporučen dnevni unos

Ostali sastojci: želatin, pirinčano brašno i sredstvo protiv zgrudvavanja: magnezijum-stearat.

Namena: Vitaminski dodatak ishrani za odrasle.

Upotreba: 1 kapsula dnevno sa čašom vode.

Upozorenja: Proizvod ne treba da uzimaju deca, trudnice, dojilje i osobe preosetljive na njegove sastojke. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ukoliko trenutno uzimate bilo kakvu terapiju ili imate zdravstvenu negu. Ne sme se prekoračiti preporučena doza. Proizvod nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

Čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi (15-25 oC), van domašaja dece.

Proizvođač: Swanson Health International, 4075 40th Avenue SW, Fargo, ND 58104 SAD

Proizvedeno u SAD. Uvezeno iz SAD.