N-Acetyl Cysteine

2.790,00 din.

Glavne prednosti:

 • Odličan u lečenju plućnih oboljenja
 • Štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača
 • Smanjuje nivo holesterola i homocisteina
 • Igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca
 • Blagotvorno deluje na respiratorni trakt
Pakovanje: 100 kapsula

Opis

Šta je NAC?

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre.

NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu.

Koja je uloga NAC-a?

 • štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača
 • smanjuje nivo holesterola i homocisteina
 • igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca
 • pomaže izgradnju mišićne mase i povećava snagu i izdržljivost
 • jača imunitet
 • blagotvorno deluje na respiratorni trakt

 

NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete, ugljenmonoksid, aerozagađenje. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature.

Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. Takođe pomaže izgradnju mišićne mase i povećava snagu i izdržljivost.

NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa holesterola i homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka.

NAC treba da se uzima sa vitaminom C ili nekim od antioksidanata.

NAC se koristi kod transplatacija bubrega  i jetre, jer pomaže tim organima da preuzmu funkcije odstranjenog ili transplatovanog organa.

Duže uzimanje NAC-a izaziva gubitak cinka, pa ga treba dodavati ishrani.

Sastav

*Preporučen dnevni unos

Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatin, sredstvo protiv zgrudnjavanja: magnezijum-stearat.

Upotreba: 1 kapsula dnevno između obroka sa čašom vode.

Upozorenja: Proizvod ne treba da uzimaju deca, trudnice, dojilje i osobe preosetljive na njegove sastojke. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ukoliko trenutno uzimate bilo kakvu terapiju ili imate zdravstvenu negu. Ne sme se prekoračiti preporučena doza. Proizvod nije zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi (15-25 °C), van domašaja dece.

Serija i rok upotrebe: utisnuti na ambalaži.

Proizvođač: Swanson Health International, 4075 40th Avenue SW, Fargo, ND 58104 SAD

Proizvedeno u SAD. Uvezeno iz SAD.