Ukoliko pričamo o suplementima koji pospešuju zdravlje srca i kardio sistema, verovatno ste već upoznati sa nekim od najpopularnijih, kao što su CoQ10 suplementi i omega-3 masne kiseline. Ali, da li ste znali da postoji niz drugih, uzbudljivih, naučno dokazanih opcija koje vašem srcu mogu dati zdravu podršku?

Poznati su pod imenom hranljivi sastojci za spavanje, i podrazumevaju vitamine, minerale i biljke kao što su magnezijum, vitamin C, beli luk, i mnogo drugi. Iako se neki od njih povezuju sa drugim prednostima koje donose zdravlju, ne dajte da vas to zavara: ovi hranljivi sastojci čine sjajan dodatak vašoj rutini. Evo nekih sastojaka koji pomažu zdravlje srca, koji su u trendu.

Vitamin C i zdravlje srca

Kada se pomene vitamin C, verovatno se odmah setite soka od pomorandže i sezonsko održavanje zdravlja, i za to postoji dobar razlog. Pun antioksidanata, vitamin C je visoko efikasan pojačivač imuniteta, naročito ako se kombinuje sa bioflavonoidnom snagom šipurka. Ali to nije sve šta vitamin C radi za vas.

Studije pokazuju da vitamin C daje podršku vašem telu da održava vaše srce zdravim. Veruje se da su ove sposobnosti povezane sa antioksidirajućim efektom vitamina C, koji igra ključnu ulogu u neutralizovanju slobodnih radikala. Tako vitamin C podstiče snažnu zaštitu od oksidativnog stresa u okviru kardio-vaskularnog sistema. Nadalje, studije pokazuju da vitamin C može pomoći proizvodnju azot oksida, koji podržava krvni tok i zdrav nivo krvnog pritiska koji je na normalnom nivou.

Vitamin E i zdravlje srca

U poslednjih trideset godina, vitamin E je označen kao vitamin koji može pomoći zdravlje srca. Nalazi se u velikim količinama u maslinama, raznim orašastim plodovima i i semenju, zelenom povrću, mesu i mlečnim proizvodima, vitamin E je sjajan za promociju zdrave kože, kose i očiju, funkcija mozga, zdravlja srca i neutralisanja slobodnih radikala.

Korist za zdravlje srca u vezi sa vitaminom E se fokusira na visok nivo antioksidanata koji se ispušta u telo. Studije potencijalnih kardio-vaskularnih korisnih dejstava vitamina E ukazuju na njegovu sposobnost da podstiče čišćenje slobodnih radikala i održavanje zdravog nivoa lipida u krvi koji su već na normalnom nivou.

CoQ10 i zdravlje srca

Moderni proizvod koji prvi pada na um ljudima koji vode računa o zdravlju ukoliko govorimo o zdravom srcu, CoQ10 je snažan antioksidant koji se nalazi u svakoj ljudskoj ćeliji. Nalazi se u malim količinama u zrnevlju, mesu i ribi. Kako starimo, nivo CoQ10 opada u našem telu, što suplementaciju čini značajnom radi podrške zdravlju srca i energije.

Kao antioksidant, CoQ10 pomaže u zaštiti tela, uključujući kardio-vaskularni sistem, od oksidativnih oštećenja. Studije pokazuju da uzimanje CoQ10 suplementa zajedno sa redovnim vežbanjem može dovesti do značajnih kardio-vaskularnih efekata. Nadalje, pojedinci kojima je prepisan statin za zdravlje srca ponekad imaju niži nivo CoQ10, što suplementaciju čini bitnom opcijom, u zavisnosti od odobrenja vašeg lekara.

Swanson CoQ10 je sjajan način da podstaknete zdravlje svog srca. Uz 100 mg CoQ10 za borbu protiv slobodnih radikala, ove softgel kapsule vam pomažu kao podrška aktivnosti protiv oksidacije, dovode do produkcije ćelijske energije, fizičkih performansi, nivoa šećera u krvi koji je u normalnim okvirima i kardio-vaskularnog zdravlja.

Magnezijum i zdravlje srca

Do danas je izvršen veliki broj istraživačkih studija o magnezijumu i zdravlju srca. Ovaj moćni mineral, koji se u velikim količinama može pronaći u semenju bundeve, spanaću i soji, ima mnoge funkcije u telu. Ove funkcije uključuju asimilaciju kalcijuma u kosti radi zdravlja kostiju, umirenje i podršku zdravom metabolizmu glukoze.

Magnezijum je naročito bitan za mišiće, uključujući srce. Studije su pokazale da uzimanje odgovarajuće količine magnezijuma može pomoći u održavanju zdravlja arterija, kardio-vaskularnih funkcija, krvotoka i može imati ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska koji je već u normalnim okvirima.

Swansonov Magensium je sjajan način da obezbedite dnevnu potrebnu dozu magnezijuma u samo 1 kapsuli. Ne samo da je izuzetna opcija za zdravlje srca, nego ovaj magnezijumski kompleks poboljšava zdravlje kostiju i mišića i pomaže u redukciji stresa.

Selen i zdravlje srca

Selen je osnovni mineral koji se nalazi u brazilskim orasima, ribi, šunki, govedini i piletini. Selen pojačava antioksidativnu aktivnosti, zdravlje mozga, imunološke funkcije i poboljšava rad tiroidne žlezde. Takođe, značajan je za rad srca.

Studije pokazuju da prisustvo selena u organizmu može poboljšati nivo antioksidans enzima koji je poznat pod nazivom GPx-1. Ovo je značajno jer se GPx-1 smatra robusnom antioksidant odbranom kardio-vaskularnog zdravlja gde studije ukazuju na snažnu sposobnost ovog moćnog minerala da unapredi zdravlje arterija.

Antioksidantni kompleks visokog kvaliteta i potencije, ova formula podržava sposobnost vašeg tela da neutrališe slobodne radikale.