Svi smo mi imali one noći u kojima gledamo u plafon u 3 ujutro, ili u kojima se prevrćemo po krevetu, a san neće na oči. Normalno je da se to ponekad desi, naročito ako imate naviku da gledate TV pre spavanja.

Srećom, postoje suplementi koji vam pomažu da spavate, i oni funkcionišu na različite načine. Neki utiču na vaše GABA receptore, dok ostali oponašaju prirodne hormone spavanja ili vam jednostavno pomažu da opustite duh i telo. Hajde da pogledamo naučne osnove nekih popularnih suplemenata za spavanje, i da vam pomognemo da izaberete najbolji za sebe.

  • Melatonin za spavanje

Melatonin je hormon koji proizvodi vaše telo na prirodan način a koji vam signalizira da je vreme da pođete u kreveta, ali, ponekad se vaš ciklus spavanja i budnog stanja može poremetiti ili vaše telo ponekad ne proizvodi dovoljno prirodnog melatonina. Suplementi melatonina vam mogu pomoći da se vratite na pravi put.

Kliničke studije su pokazale da vam suplementi melatonina mogu pomoći da brže utonete u san, da duže spavate, i unapređuju kvalitet vašeg sna, uključujući i one koji rade po smenama ili pate od jet-leg-a tako što oponašaju prirodni melatonin u telu.

  • Magnezijumski suplementi za spavanje

Magnezijum je sjajan mineral koji je vašem telu potreban za stotine procesa, uključujući opuštanje mišića i uma – poseduje efekat smirivanja koji je jako bitan kada se polazi u krevet.

Nauka kaže da se efekat smirivanja magnezijuma može povezati sa njegovom ulogom da reguliše hormone spavanja, uključujući melatonin, a niski nivoi magnezijuma se povezuju sa problemima sa spavanjem. Takođe, sjajan je za kosti i mnogo toga još.

  • GABA za spavanje

GABA (skraćenica za gama-aminobuterna kiselina) je inhibitorni neurotransmiter. Blokira određene impulse između nervnih ćelija u mozgu i minimalizuje aktivnost u nervnom sistemu.

Šta to znači za vaš ciklus spavanja? Ako ste ikada ležali budni noću dok vaš mozak radi „trista na sat“, za to je možda kriv nizak nivo GABA. Stručnjaci nisu sigurni koliko GABA koju pojedete može dospeti do vašeg mozga, ali su rezultati istraživanja prikazali bolje spavanje i manje stresa i anksioznosti kada se uzimaju GABA suplementi.

  • Rhodiola, Ashwagandha Ginseng Complex za spavanje

Ovo je jedinstvena kombinacija koja uključuje devet prirodnih, efikasnijih i proverenih biljnih adaptogena iz celog sveta koji štite, balansiraju različite sisteme organa, normalizuju funkcije tela koje su pod uticajem stresa i donose vitalnost.

  1. Regeneriše i podmlađuje organizam
  2. Poboljšava san
  3. Otklanja stres
  • Ashwagandha za spavanje

Ashwagandha pripada familiji bibera, raste u Indiji i Africi a u medicinske svrhe se koristi koren. Poznata je još i kao indijski žen šen. Spada u grupu takozvanih vitalizirajućih biljaka (obezbeđuju dobro zdravlje) i adaptogena (pokreće u organizmu mehanizme prilagođavanja).

Poznata je kao tradicionalno lekovito sredstvo za otklanjanje psihičkih problema, nesanice, zamora, impotencije. Ashwagandha je potpuno prirodan preparat bez dodataka veštačkih boja i ukusa, bez konezrvansa, soli i sl.