Žene imaju dosta opcija za ispunjavanje svojih potreba u vezi sa hranljivim sastojcima. Toliko mnogo da, iskreno, je možda i preveliki napor razumeti šta našem telu zaista treba da bi bilo zdravo. I što celu stvar čini komplikovanijom, pametan marketing i skriveni, jedinstveni sastojci mogu da učine da neki vitamini i suplementi izgledaju osobitim, a u suštini nisu.

Briga o sebi ne mora biti komplikovana. Pojednostavimo vašu rutinu brige o sebi pregledom glavnih vitamina i hranljivih sastojaka koje bi svaka žena trebalo da uzima (čak i skeptici!), i naučna objašnjenja zašto su vam potrebni.

#Magnezijum za bolje zdravlje

Čini se da gotovo svako – od poznatih nutricionista do glavnih publikacija – govori o mnogim prednostima i načinima upotrebe magnezijuma, ne čini vam se. I mi o tome dosta govorimo. To je zato što ovaj često zanemareni mineral može imati ključ za sve, od smanjenja stresa i pojave anksioznosti do boljeg sna, boljeg raspoloženja i opšte dobrobiti.

Magnezijum je jedan od najbitnijih hranljivih sastojaka jer je uključen u stotine enzimskih aktivnosti. Potreban je u sintezi proteina, u funkciji nerava i mišića i za mnogo toga još.

Nizak nivo magnezijuma je teško uočiti jer se simptomi, kao što su umor, stres i anksioznost, mogu lako zameniti nekim drugim uzrocima – kao što je slučaj umora ponedeljkom koji traje celu nedelju. Nakon suplementacije magnezijumom, mnogi prijavljuju manji stres, smirenost i opšti osećaj zdravlja i zadovoljstva.

Koliko magnezijuma vam je potrebno? Ženama preko 18 godina starosti je potrebno između 310 i 360 mg magnezijuma svakog dana. Probajte i sami uz pomoć našeg magnezijumskog pića, Mellow Mag, koji poseduje formu magnezijuma koja se veoma dobro apsorbuje u dva predivna ukusa – pomorandža i malina – kao i kesice sa jednom dozom kada ste u pokretu.

#Energija, Vitamin B12 koji podržava um

Kompletna porodica vitamina B kompleksa je bitna, ali je vitamin B12 jedan od najvitalnijih i mnoge žene ga ne uzimaju u dovoljnim količinama, naročito žene na vegetarijanskim dijetama ili one koje ne uzimaju gluten.

Vitamin B12 je poznat po svojoj ulozi u proizvodnji energije, ali on vašem telu pomaže i na druge načine, uključujući podršku kardio-vaskularnom zdravlju, zdrave nervne ćelije, proizvodnju krvnih zrnaca, kognitivno zdravlje i mnogo toga još. Studije su pokazale da čak i manji nedostaci vitamina B12 mogu dovesti do kognitivnih zdravstvenih problema kako starimo.

Većini odraslih je potrebno oko 2,4 mcg na dan. Proverite etiketu na svom multivitaminu i zabeležite svoj unos hrane bogate vitaminom B12 – uključujući goveđu džigericu, školjke, ribu, meso i određene mlečne proizvode – da biste videli koliko uzimate na dnevnom nivou. Razmotrite uzimanje suplementa vitamina B12 ili suplement B-kompleksa radi popunjavanja praznina u unosu ovog osnovnog hranljivog sastojka. Formulisan je tako da obnovi vitamine i hranljive sastojke koji su izgubljeni tokom perioda visokog stresa.

#Omega-3 koji podržava srce i mozak

Omega-3 masne kiseline, uključujući eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA) su blistavi primeri zašto sve masne kiseline nisu loše. Neke od njih su veoma dobre za vaše zdravlje.

Ove esencijalne masne kiseline su često hvaljene za održavanje oštrine našeg uma i svoje ključne uloge u zdravlju srca. Omega-3 igra bitnu ulogu u funkciji mozga i razvoju tokom čitavog našeg života. Esencijalne masne kiseline takođe podržavaju zdravlje očiju, zglobova, kostiju, a mnoge od njih poboljšavaju memoriju i raspoloženje!

Ukoliko u svojoj ishrani ne koristite dosta masne ribe, verovatno vam je potreban Omega-3 suplement za vaše dnevne potrebe. Zdravim odraslima je potrebno najmanje 1,1 gram omega-3 masnih kiselina dnevno.

#Vitamin D3 za apsorpciju hranljivih sastojaka i imunitet

Postoji rasprostranjena zabluda da vam je vitamin D potreban samo zimi, ili ako ne izlazite napolje. To jednostavno nije istina! Postoje i drugi faktori koji imaju uticaj na nivo vašeg vitamina D, kao što je upotreba kreme za sunčanje (što bi trebalo da činimo svakodnevno). Pored toga, kako starimo, naša koža nije toliko efikasna u sintezi vitamina D. Mnogi Amerikanci nemaju dovoljne količine vitamina D tokom cele godine.

Zašto je vašem telu potreban? Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i održavanje nivoa fosfata, koji su veoma bitni za zdrave kosti. Bez dovoljno vitamina D, vaše kosti ne dobijaju dovoljno hranljivih sastojaka da budu jake. Vitamin D podržava funkcije imuniteta, zdravlje ćelija i mnogo toga još.

Koliko vitamina D nam je potrebno? Ženama starijim od 18 godina je potrebno oko 600 IU dnevno. Nakon 70. godine, potrebno vam je 800 IU dnevno. Stručnjaci kažu da vitamin D3 može biti duplo efikasniji na poboljšanju nivoa od ostalih tipova vitamina D.

Vitamin D3 se takođe našao na našoj listi najboljih vitamina i suplemenata za žene iznad 50 godina starosti.

#Vitamin E za kožu i zdravlje ćelija

Svakodnevni život nas stavlja pred štetne toksine i slobodne radikale koji generišu izlaganja iz sredine, koji prave haos na našoj koži i u našem opštem zdravlju. Naša tela takođe oslobađaju slobodne radikale dok prebacujemo hranu u energiju.

Ne postoji način da se ovoga lišimo – na dnevnom nivou smo izloženi slobodnim radikalima. A oni su glavni faktori koji doprinose znakovima starenja na nama. Ne samo da nemamo izbora nego da se suočimo sa njima, mogu učiniti da izgledamo starije – ali mogu oštetiti i našu DNK!

Šta možemo da učinimo po tom pitanju? Vitamin E može da pomogne. U pitanju je hranljivi sastojak koji obožava kožu i koji pomaže u zaštiti ćelija (uključujući ćelije kože) od slobodnih radikala. Stručnjaci navode da je telu potreban vitamin E za poboljšanje imuniteta tako da ono bude bolje pripremljeno za izazove koje život nosi.

Pomozite vašoj koži da izgleda i da se oseća najbolje tako što ćete svakodnevno unosti dovoljno vitamina E.

#Boron za metabolizam minerala i zdravlje žena

Boron je mineral u tragovima koji je vitalan za sve oblike života – biljke, životinje i ljude. Lista načina na koji ovaj hranljivi sastojak koji se retko koristi pomaže našim telima je prilično dugačka i raznorodna.

Boron je neophodan za rast i održavanje kostiju. Ima uticaj na način na koji telo koristi estrogen, testosteron i vitamin D. Boron takođe podržava apsorpciju magnezijuma i metabolizam minerala u podršci mineralizacije kostiju. Štiti od određenih oblika oksidativnog stresa. Studije pokazuju da takođe unapređuje električnu aktivnost u mozgu, da podržava kognitivni učinak, memoriju, i mnogo toga još. Neke žene ga uzimaju da im olakša menstrualne tegobe.

Ovaj mineral u tragovima definitivno zaslužuje mesto na našoj listi osnovnih sastojaka. Dijeta koja podrazumeva visok nivo borona uključuje oko 3,25 mg borona dnevno. Pošto vaše telo može imati izazov da apsorbuje boron, izaberite suplement borona koji je optimizovan za bio-dostupnost.