Vaše srce vredno radi da obezbedi stalan protok krvi kroz vaše telo, donoseći kiseonik i hranljive sastojke u tkiva na svom putu. Tačnije, srce je jedan od organa koji troše najviše energije u telu, i ima posebne potrebe za hranljivim sastojcima da bi ostalo zdravo i snažno.

Koenzim Q10 (CoQ10) i vitamin K2 nisu jedini hranljivi sastojci koji su potrebni za zdravo srce, ali definitivno spadaju u jedne od najbitnijih, naročito kako starimo i naročito za one koji uzimaju statin, jer i starost i statin utiču na nivoe ovih hranljivih supstanci.

CoQ10 i zdravlje srca

Svaki organ u telu ima posebne metaboličke potrebe, što znači da svaki organ zavisi od različitih izvora energije. Primarni izvor goriva za srce su masne kiseline. Ali, pre nego što bilo koji od organa može da dođe do energije koja mu je potrebna, hrana koju jedete mora biti pretvorena u gorivo koje telo može da iskoristi. Tu na scenu stupa CoQ10.

CoQ10, poznat i kao ubihinon ili ubihinol, je hranljivi sastojak sličan vitaminima koji koristi svaka ćelija u telu za proizvodnju energije, rast i održavanje. Jako je koncentrisan u srcu, jetri, bubrezima i pankreasu.

Istraživači navode da CoQ10 dovodi do značajnih kardio-vaskularnih prednosti za zdravlje, istovremeno promovišući antioksidantnu aktivnost, pojačava proizvodnju energije u ćelijama i njihove fizičke performanse, i pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi, koji je već na normalnom nivou.

Uzroci niskog nivoa CoQ10: Godine i upotreba statina

Kako starimo naša tela polako počinju da pokazuju opadanje u metabolizmu energije. Ovo smanjenje se dešava unutar naših tkiva ali najviše u srcu, jetri i kostima. Zajedno sa ovim opadanjem, pada i koncentracija CoQ10. Stručnjaci veruju da su uloga CoQ10 u proizvodnji ćelijske energije, kao i njegova sposobnost da deluje kao antioksidant, ključne uloge u borbi protiv reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), koje doprinose starenju izazivajući oksidativno oštećenje na strukturama ćelija.

Ukoliko vam je lekar prepisao lek za holesterol, postoji velika šansa da uzimate statin. Proverite sa vašim lekarom da se uverite, ali ovo je bitno jer su studije pokazale da ljudi koji uzimaju statin mogu biti podložniji smanjenom nivou CoQ10. Statin je efikasan u smanjenju količine lošeg holesterola u krvi i stručnjaci veruju da je to zbog njegove sposobnosti da inhibira proizvodnju holesterola u jetri. Nažalost, istraživanja pokazuju da statin vrši inhibiciju bitnog koraka u sintezi CoQ10 u telu.

Uključivanje hrane koja je bogata CoQ10 u vašu ishranu je generalno bitno, ali je naročito značajno za one koji ulaze u određene godine i/ili uzimaju statin zbog holesterola. Ako to znamo, teško je uzeti dovoljne količine CoQ10 samo iz hrane. Hrana za koju se smatra da ima dosta CoQ10 ne sadrži ga dovoljno da bi imala značajan uticaj na nivo CoQ10 u vašem telu. Zbog toga je bitno razgovarati o CoQ10 suplementaciji sa vašim lekarom da se pojača vaša prirodna produkcija i unos CoQ10 preko ishrane.

CoQ10 studije o zdravlju srca

Postoji veliki broj studija koje se fokusiraju na posebne prednosti CoQ10 za zdravlje srca, a koje vredi pogledati. Evo nekoliko koje mogu biti od naročitog značaja.

Istraživači na farmaceutskom i medicinskom fakultetu univerziteta Dalhousie u Kanadi navode da CoQ10, ukoliko se kombinuje sa zdravom ishranom i vežbanjem, može imati značajne zaštitne kardio efekte.

Studija koja je objavljena u Medical Science Monitor centru testirala je efekte CoQ10 na 50 učesnika koji su uzimali statin. Učesnici koji su kao suplementaciju uzimali 50 mg CoQ10 dvaput dnevno u periodu od 30 dana su imali značajno smanjenje u nuspojavama koje se odnose na mišiće a koje su izazvane uzimanjem statina.

Rezultati nasumičnih kliničkih studija su takođe pokazali da CoQ10 može biti od koristi u podršci budućem kardio-vaskularnom zdravlju.