Zinc Citrate

1.390,00 din.

Glavne prednosti:

 • normalizuje delovanje prostate
 • neophodan je za sintezu proteina i DNK
 • učestvuje u produkciji testosterona
 • podstiče mentalnu svežinu i bistrinu uma
Pakovanje: 60 kapsula

Opis

Šta je Zinc?

Cink spada u grupu esencijalnih minerala u tragovima, a prema količini potrebnoj organizmu u grupu makroelemenata (makrominerala). Takođe se nalazi na listi od 6 minerala za koje je FDA (Komitet za hranu i lekove SAD) preporučila svakodnevno unošenje.

U prirodi se nalazi u mesu, ribi, jajima, siru, žitaricama, pasulju, pivskom kvascu, ali se gubi prilikom pripreme hrane.

Koja je uloga Zinc-a?

Cink ima  izuzetno važnu ulogu u održavanju procesa razmene materija, rastu i metabolizmu ćelija, funkcionisanju imunog sistema, regulisanju i održavanju pH nivoa, sastavni je deo mnogih enzima i neophodan je za pravilno funkcionisanje hormona.

Ako primetite da deca jedu zemlju znači da im nedostaje ili cink ili gvožđe.

Cink, ako se unosi kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na organizam:

 • normalizuje delovanje prostate i sprečava njeno uvećanje
 • neophodan je za sintezu proteina i DNK
 • potpomaže stvaranje insulina u pankreasu, i stoga je obavezan za dijabetičare
 • učestvuje u produkciji testosterona, pa se sa vitaminom B-6 koristi u lečenju impotencije i steriliteta
 • pomaže u slučaju dijabetesa i povišenog holesterola
 • podstiče mentalnu svežinu i bistrinu uma
 • reguliše kontraktibilitet mišića
 • jača imuni sistem i pomaže očuvanju vida kod starijih osoba
 • izuzetno je efikasan u borbi protiv nazeba i prehlade
 • pomaže da se gubitak vida usled makularne degeneracije i katarakta održi pod kontrolom
 • otklanja bele pege na noktima, akne i alergije.

Cink je neophodan za mobilizaciju vitamina A iz jetre i od njega zavisi nivo vitamina A u plazmi. Ulazi u sastav superoksid dismutaze koja katalitički odstranjuje slobodne radikale jona superoksida. Visoke koncentracije cinka nađene su u spermatozoidima, prostati i epididimisu, kao i u mišićiima, kosi i eritrocitima. Kako se cink izlučuje i znojem lako dolazi do manjka. Preparat se koristi kod smanjene tolerancije na glukozu, šećerne bolesti, arterioskleroze, u terapiji respiratornih infekcija kod dece, ulkusa na žeIucu ili dvanaestopaIačnom crevu, steriliteta kod muškaraca, sa vitaminom B-6 za lečenje impotencije. Manjak cinka može dovesti do hipertrofije prostate.

Sportisti imaju povećane potrebe za cinkom zbog znojenja, pri kojem se cink gubi pa ne može da odigra ulogu u sintezi testosterona, koji je neophodan za rast mišićne mase. Stariji ljudi treba da uzimaju cink zbog prevencije oboljenja prostate, senilnosti i reumatoidnog artritisa.

Mala deca, trudnice, starije osobe i vegetarijanci su skloniji nedostacima cinka u organizmu.

Manjak cinka uzokuje gubitak čula ukusa, opadanje kose, bele mrlje na noktima, dermatitis, umor, depresiju, gubitak apetita, poremećaja u rastu i razvoju, anemiju, uvećanje slezine, podložnost infekcijama i sporo zarastanje rana.

Preporučena doza: za odrasle 50 mg heliranog cinka dnevno, najbolje uz vitamine A (beta karoten) i C, kalcijum i fosfor. Unošenje cinka povećava potrebe za vitaminom A. Netoksičan je, ali se ne preporučuju doze preko 150 mg dnevno.

NAPOMENA: Za doze veće od 100 mg obavezno konsultovati lekara. Osobe sa sa visokin nivoom holesterola HDL treba da se ograniče na 30 mg dnevno. Korišćenje velikih doza cinka duži period može da zaustavi apsorciju bakra.

DOZIRANJE: 1 kapsula (50 mg) dnevno 1 sat pre ili 2 sata posle ručka, ako izaziva stomačne tegobe uzimati ga sa hranom siromašnom vlaknima. Ne uzimati ga zajedno sa gvožđem. Uzimati ga najmanje 2 sata posle uzimanja antibiotika.

Sastav

*Preporučena dnevna doza.

Ostali sastojci: želatin, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearate, silicijum.

Upotreba: Uzmite 1 kapsulu dnevno sa vodom, uz obrok. Uzimanje cinka na prazan stomak, može izazvati stomačne probleme kod nekih ljudi.

Upozorenje: Proizvod ne treba da uzimaju deca i osobe mlađe od 18 godina, trudnice, dojilje, i osobe preosetljive na njegove sastojke. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu i zdrav način života. Ne sme se prekoračiti preporučena doza.

Serija i rok upotrebe: utisnuti na ambalaži.

Čuvati na hladnom i suvom mestu van domašaja dece.

Proizvodjač: Swanson Health International, 4075 40th Avenue SW, Fargo, ND 58104 SAD

Proizvedeno u SAD. Uvezeno iz SAD.